bannerhems100proc

Att dopa sig är skadligt. Det finns väldigt många risker och det mesta kan gå snett. Det är skadligt för kroppens organ och dess naturliga hormonproduktion, det leder ofta till psykologiska problem som inte bara påverkar den som dopar sig utan alla i dess omgivning. Det är även vanligt att dopingbruk leder till missbruk av andra droger. Riskerna med doping är så stora, priset så högt och konsekvenserna så allvarliga, att varje gång någon säger nej till doping har massor av människor vunnit en stor seger.


Friskis&Svettis är självklart emot all form av doping. Som idrottsförening och medlem i Riksidrottsförbundet (RF) följer vi dessutom de bestämmelser som gäller för alla idrottsföreningar.

Friskis&Svettis Södertälje är dessutom anslutna till det nationella nätverket PRODIS (Prevention av doping i Sverige) där vi samarbetar med flera av Södertälje kommuns träningsanläggningar enligt arbetsmetoden 100% ren hårdträning. Via nätverket har vi en avsedd kontaktpolis för så nära kontakt och utbyte i både det förebyggande arbetet och vid misstanke om bruk av olagliga preparat.

Så här jobbar vi


Utbildning
Alla våra tränare är välutbildade inom träning. I deras utbildningar ingår även utbildning inom dopingförebyggande arbete. Verksamhetsledning och anställda har även gått ytterligare utbildning via PRODIS .

Vi berättar om det
För att synliggöra vår inställning till doping berättar och pratar vi gärna om vårt arbete, om när vi har/haft dopingkontroller och hur vi agerar vid misstanke eller  då någon åker fast.

Antidopingpolicy
Dessutom har vi inom Friskis&Svettis Södertälje en Dopingpolicy som våra ideella funktionärer arbetar utefter.  Här finns riktlinjer och handlingsplaner för hur de saka agera vid misstänkta dopingfall.

Handlingsplan
Vill du veta mer om hur vi arbetar för att efterleva vår dopingpolicy kan du läsa vår handlingsplan.

Kosttillskott
Inom Friskis&Svettis Södertälje förespråkar vi en ren och naturlig träning som grundar sig i rörelseglädje och gemenskap. Vi väljer att inte sälja några former av kosttillskott på vår anläggning på grund av osäkerheten som finns på marknaden, samt av vetskapen om att en varierad och bra kost är fullgott intag för oss som tränar.

 • Kontroll och granskning av kosttillskott är mycket bristfällig i Sverige
 • Svenska och internationella studier visar att det förekommer felmärkning, kontaminering, och otillåtna substanser i produkter som marknadsförs som ”rena” produkter.
 • Kosttillskott har ibland orsakat positiva doping- och narkotikatester.
 • Muskelökande och testosteronhöjande kosttillskott kan innehålla farliga substanser enligt dopinglagen (är en produkt testosteronhöjande så är den olaglig, enligt dopinglagen)

 

Frågor om doping?


Vart ska jag vända mig med mina frågor?
Vänd dig till Dopingjouren. Hit kan du som använder otillåtna dopingpreparat ringa, eller om du är osäker på vad du själv stoppar i dig. Har du en brorsa eller kompis som du är orolig för?

Dopingjouren hjälper dig oavsett om du vill vara anonym eller berätta vem du är. På Dopingjouren arbetar både sjuksköterskor och läkare.

Kontakta
Dopingjouren 020-54 69 87 eller Johanna Selqvist, 08 509 06334, Träningsansvarig på Friskis&Svettis Södertälje, och ledande i antidopingarbetet i föreningen.

Är du oroad över någon nära? Misstänker du att han/hon dopar sig?
Som anhörig; förälder, syskon, partner eller kamrat, kan det vara svårt att upptäcka om någon i ens närhet missbrukar anabola androgena steroider eller andra dopningsmedel.

Av de dopningsmedel som är förbjudna enligt lag är anabola androgena steroider de preparat som vi uppmärksammar mest. Detta eftersom de drabbar inte bara den som missbrukar med en rad fysiska biverkningar utan också människor i dess närhet på grund av den påverkan preparaten kan ha på hjärnan.

 

Fakta om RF & dopingtester


Riksidrottsförbundet
Som ett led i arbetet mot ett rent gym följer Friskis&Svettis den antidopingspolicy som har utformats av Riksidrottsförbundet, RF.

På Friskis&Svettis Södertälje är styrelsen vaccinerad mot doping. Det innebär att vi som förening har en uttalad dopingpolicy samt kunskap att hantera dopingfrågor.

Vaccinationen är utformad av Riksidrottsförbundet och målet är att alla föreningar inom Friskis&Svettis som har gym ska vara vaccinerade.

Om dopingtester
Dopingtester är ett led i arbetet att uppnå ett renare gym. Vid dopingtest tas ett urinprov samt ett blodprov.

Är testet positivt kontaktar Riksidrottsförbundet motionären och denna kan då begära att ett andra prov analys.

En dopingfälld motionär stängs av i upp till fyra år från all idrottslig verksamhet. Namnen på alla dopningsfällda publiceras på websidan Idrottens Kungörelser för att förhindra att idrottaren går med i någon annan förening.

Det är ca 0,7% av alla testade som fälls varje år.

 

Visste du att…


…Riksidrottsförbundet (RF) genomförde 3434 oanmälda dopingtester i Sverige under 2013. Utöver de oanmälda testerna som Riksidrottsförbundet gör, beställer vi på Friskis&Svettis Södertälje mellan tre till tio extra dopingkontroller per år. Ca 53% av de som bestraffades i samband med testerna var på motionärsnivå (ca 21% var tävlingsaktiva och ca 26% var på elitnivå).

…vem som helst på Friskis&Svettis när som helst kan bli dopingstestad?
Doping skadar både kropp och själ och det motverkar själva syftet med träningen. Därför gör Friskis&Svettis allt för att motverka dopning – hos oss är det äkta vara som gäller!

Friskis&Svettis Södertälje har en uttalad dopingpolicy

 

Läs & se mer om doping


”Kartläggning av dopningsförekomst bland gymtränande i Stockholms län” är en rapport publicerad av STAD (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem): http://www.prodis.se/sites/default/files/images/u63/stadrapport-35.pdf

”Dopning i samhället – Vad? Hur? Vem? Varför?”, en skrift publicerad av Statens folkhälsoinstitut: http://www.folkhalsomyndigheten.se/pagefiles/12667/Dopning-i-samh%C3%A4llet.pdf.pdf

http://www.rf.se/Antidoping/

http://www.dopingjouren.se/

http://www.prodis.se/

 

 

 

 

 

 

 

 • Ordinarie Öppettider

 • MånTisOnsTorsFreLörSön
  Öppnar06.0006.0006.0006.0006.0008.3008.30
  Sista inpassering20.4520.4520.4520.4519.1517.1519.45
  Stänger21.3021.3021.3021.3020.0018.0020.30
 • Barnpassning

  Välkommen att lämna dina barn hos oss på vår barnpassning, när du tränar. Vi har två tillfällen under veckan då vi har bemannad barnpassning.

  Måndagar kl. 17.00 - 20.00
  Lördagar kl. 09:45 - 12:45

  På övriga tider är du som förälder välkommen att låta dina barn leka i vårt barnrum i direkt anslutning till lilla och stora hallen samt multihallen/gymmet, men då på eget ansvar.

facebook twitter