Öppet brev: Till Anna Westerholm, chef för avdelningen för läroplaner, Skolverket

Hej Anna!

Vi skriver till dig med anledning av att regeringen vill införa 100 ytterligare idrottstimmar i grundskolan och uppdraget som Skolverket nu fått – att utreda hur de 100 timmarna kan användas på bästa möjliga sätt.

Att regeringen vill satsa på mer rörelse i skolan är ett mycket välkommet besked, tycker vi inom Friskis&Svettis. Som du vet är det idag över hälften av killarna och mer än 75 procent av tjejerna mellan 5-17 år som inte når upp till rekommendationen 60 minuters fysisk aktivitet om dagen. De extra hundra timmarna är långt ifrån tillräckligt för att lösa detta, men ett steg i rätt riktning.

Men: det viktigaste är inte mängden timmar, utan innehållet i dem. Om skolidrotten gör rörelse till en positiv upplevelse, ökar sannolikheten att barn rör sig mer – utanför skoltid och resten av livet. Enligt läroplanen är syftet med skolidrotten bland annat att ”barn utvecklar intresse för att vara fysiskt aktiva” och ges ”förutsättningar för att utveckla goda levnadsvanor”. Det är ett perspektiv som vi hittills har saknat i debatten.

Vi vet idag att fysisk aktivitet är en klassfråga, en könsfråga och en integrationsfråga. Killar ägnar sig mer åt idrott än tjejer. Barn till höginkomsttagare mer än barn till låginkomsttagare. Och barn i resursstarka områden mer än dem i resurssvaga. Rörelseklyftan orsakar ojämlik hälsa, såväl psykiskt som fysiskt. Det bidrar också till att förstärka sociala klyftor, där de som är aktiva i föreningslivet får ett större nätverk och utvecklar bättre sociala och språkliga färdigheter.

Det borde vara självklart att idrottsämnet i skolan utformas för att minska rörelseklyftan i samhället. I praktiken är det tyvärr inte så. Centrum för idrottsforskning har i sin forskning visat att tjejer har en generellt sämre upplevelse av idrottsämnet i skolan än pojkar, i stor utsträckning därför att traditionellt manliga idrottsaktiviteter får mycket uppmärksamhet och därför att lärarna inte har samma förväntningar på tjejer. Bland dem som är frånvarande från idrottsundervisning vet vi att en stor grupp är nya svenskar, som inte deltar av kulturella eller religiösa skäl. Skolidrotten innehåller traditionellt också många moment som kretsar kring prestation och regler, vilket missgynnar de barn som inte har vana eller fallenhet för ämnet.

När regeringen nu vill anvisa 100 ytterligare timmar är det en stor möjlighet att
använda dem för att skapa en mer inkluderande skolidrott, så att fler barn kan nå målen för fysisk aktivitet.

Sedan Friskis&Svettis startade 1978 har vi samlat på oss oerhörda mängder erfarenhet
av hur man får både barn och vuxna att vilja röra på sig. Vår idé sammanfattas i fem förutsättningar för lustfylld träning:

För alla. Idrott och träning måste vara inkluderande, socialt och praktiskt. Både den som passar in i normerna och den som bryter dem ska ha en självklar plats på träningsgolvet.

Hög kvalitet. Träning ska vara funktionell och allsidig, så att kroppen mår bra både på kort och på lång sikt.

Socialt sammanhang. När någon saknar dig om du inte dyker upp, ökar sannolikheten för att träningen blir av.

Fritt från prestation och pekpinnar. Det viktigaste är att alla deltar och försöker, inte att man gör rätt eller är bäst.

♦ Lättillgängligt. Hoppa över krångliga regler, finlir och teknikdetaljer. Det ska vara så lätt att alla kan vara med.

Det här är grunden för all Friskis&Svettis träning och får idag över en halv miljon svenskar i rörelse. Den ligger också till grund för våra koncept Röris och MiniRöris, som används flitigt inom både förskolor och skolor. Sedan starten för 10 år sedan har vi utbildat över 30 000 pedagoger till rörelseinspiratörer!

Friskis&Svettis uppmaning är nu att öronmärka de 100 extra idrottstimmarna.
Avsätt dem för innehåll som sätter lusten i centrum och gör dem så inkluderande det bara går.

Om vi ska minska rörelseklyftan behöver vi sätta det viktigaste syftet främst: att barn ska utveckla en lustfylld relation till rörelse. Ge dem maximala möjligheter att upptäcka hur kul, utvecklande och frigörande det kan vara att röra på sig. Den lustfyllda upplevelsen av träning är nyckeln till att barn ska vilja röra på sig, på skoltid, efter skoltid, och allra viktigast, i resten av livet.

Friskis&Svettis skulle därför vilja bjuda in dig och dina kollegor på Skolverket till ett samtal. Jag, Susanne Jidesten, ordförande i F&S Stockholm, Christer Ferngren, generalsekreterare för F&S Riks och träningsutvecklare Malin Wennerbrandt vill gärna dela med oss av vår kunskap och insikter om hur vi skapar lustfylld träning för barn och unga. Vi vill också gärna ta del av era tankar kring hur vi kan utveckla förutsättningarna för lustfylld rörelse i skolan. Tillsammans kan vi så frön till framtidens idrottslektion!

Rörliga hälsningar,
Susanne Jidesten, styrelseordförande Friskis&Svettis Stockholm
Christer Ferngren, tf generalsekreterare, Friskis&Svettis Riks

Med uppbackning från:
Claes-Göran Bernbäck, styrelseordförande Friskis&Svettis Uppsala
och Friskis&Svettis Järfälla
Carina Widlund, Friskis&Svettis Lidingö
Ulf Hester, styrelseordförandem Friskis&Svettis Åkersberga
Kaisa Unander, styrelseordförande, Friskis&Svettis Sollentuna
Eva Sundberg, styrleseordförande, Friskis&Svettis Tyresö
Harald Sammer, styrelseordförande, Friskis&Svettis Danderyd
Cecilia Karlsson, styrelseordförande, Friskis&Svettis Väsby
Eva Blixt, styrelseordförande, Friskis&Svettis Norrtälje
Elisabeth Danefjäll, styrelsordförande, Friskis&Svettis Mälaröarna
Elisabeth Sundberg, Friskis&Svettis Tyresö
Lars-Göran Persson, styrelseordförande Friskis&Svettis Haninge
Agneta Hedström, styrelseordförande Friskis&Svettis Södertälje
Tore Cereus, styrelseordförande Friskis&Svettis Huddinge
Eva Andersson, styrelseordförande, Friskis&Svettis Täby
Elisabeth Melin Cejie, styrelseordförande Friskis&Svettis Nynäshamn

Gilla och dela brevet på Facebook om du håller med!

 • Ordinarie Öppettider

 • MånTisOnsTorsFreLörSön
  Öppnar06.0006.0006.0006.0006.0008.3008.30
  Sista inpassering20.4520.4520.4520.4519.1517.1519.45
  Stänger21.3021.3021.3021.3020.0018.0020.30
 • Barnpassning

  Välkommen att lämna dina barn hos oss på vår barnpassning, när du tränar. Vi har två tillfällen under veckan då vi har bemannad barnpassning.

  Måndagar kl. 17.00 - 20.00
  Lördagar kl. 09:45 - 12:45

  På övriga tider är du som förälder välkommen att låta dina barn leka i vårt barnrum i direkt anslutning till lilla och stora hallen samt multihallen/gymmet, men då på eget ansvar.

facebook twitter