FaR – fysisk aktivitet på recept

Fysisk aktivitet på recept kan i många fall vara den bästa medicinen. Det innebär att du får ett recept av din läkare eller sjukgymnast, på en fysisk aktivitet som är anpassad till dina egna förutsättningar och önskemål.


I stället för medicin

Rörelse sätter i gång flera hälsosamma förändringar i din kropp och själ. Motion kan därför fungera som en medicin som både förebygger och behandlar sjukdomar. Rörelse kan komplettera eller i vissa fall till och med ersätta läkemedel, dessutom nästan helt utan biverkningar.

Fysisk aktivitet har bevisad effekt vid en mängd olika sjukdomstillstånd, till exempel högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdom, stroke, diabetes, bröst- och tjocktarmscancer, artros och depression. De positiva effekterna får du oavsett ålder eller träningsvana. Därför är det aldrig för sent att börja röra på sig.

På Friskis&Svettis Södertälje kan du köpa ett subventionerat FaR-kort för att komma igång med din träning. Det är ett träningskort som ger dig möjlighet att träna på all vår träning under 3 månader från inköpsdatum. Kortet kostar 850 kr och utöver detta behöver du medlemsskap på 200 kr/kalenderår

Vad ska jag träna?

Det är svårt för oss att på rak arm svara på. Det beror på dina förutsättningar, tidigare träningsvanor samt orsaken till att din läkare/sjukgymnast gett dig möjligheten att träna på recept.

Fråga gärna din läkare/sjukgymnast varför han eller hon vill ge dig möjligheten? Är det specifik styrketräning för en viss led, konditionsträning för hjärtat eller något annat?

Utifrån det, kan du sen börja testa vår träning.

Tips för dig som är nybörjare

För sig som aldrig tränat eller inte känner dig hemma i en träningsanläggning vill vi tipsa dig om några saker:

1. Börja i lagom takt. Träna inte för hårt i början, utan trappa upp allt eftersom.

2. Starta med våra gruppträning Soft (jympa, flex och Indoor walking). Det är bra och grundläggande träningspass som vi rekommenderar dig att starta med.

3. För att komma i gång med individuell träning i gymmet ger passen Cirkelgym, IMT Kom Igång och Gymintro dig bra förutsättningar för att få ut mest möjligt av din träning individuellt. Alla tre passen ger dig tillsammans inblick i teknik, redskap och maskiner i vår träningsanläggning.

>> Läs mer om våra träningspass här.

 

 

FaR, Fysisk aktivitet på recept

 • Ordinarie Öppettider

 • MånTisOnsTorsFreLörSön
  Öppnar06.0006.0006.0006.0006.0008.3008.30
  Sista inpassering20.4520.4520.4520.4519.1517.1519.45
  Stänger21.3021.3021.3021.3020.0018.0020.30
 • Barnpassning

  Välkommen att lämna dina barn hos oss på vår barnpassning, när du tränar. Under dessa tider har vi bemannad barnpassning:

  Måndagar kl. 17.00 - 20.00
  Lördagar kl. 09:45 - 12:45

  samt måndagar 09.00-11.00 fram till och med vecka 50.

  På övriga tider är du som förälder välkommen att låta dina barn leka i vårt barnrum i direkt anslutning till lilla och stora hallen samt multihallen/gymmet, men då på eget ansvar.

facebook twitter